Latest Post

SYAFIQ MAULA

Tuesday, December 23, 2014

Selamat Tinggal 2014

Salam semua. Syafiq Maula update blog? seriously? lama menghilang sejak sekian lama kan.. hehe..
Serious .. Syafiq Maula yang update nieyh. Ada benda penting kew? Of course!! It's 2014 preview..

Nak preview apa yer? Of course my campus life. Boring? Jangan dengar! hehe Gurau ja.. dengar lah.. dengar lah.. hikhik.. Penat Maula nk update blog nieyh.. huhu
Btw, tahun nieyh Maula belajar banyak sangat benda. Tentang apa? Kejatuhan pointer secara mendadak, dan how to survive in this world. What world? My world.

Let the story begin.. 


Awal tahun 2014, aku mula workout. Seronok betul workout, kurang masa untuk study, study last minute. Dengan harapan, pointer kali ini akan naik mendadak sama seperti semester lepas. Semester lepas aku dapat dekan (atas 3.50). Dashat.. tp jangan tanya mcm mana saya berusaha. Penat kowt. Dengan berulang alik dari asrama ke rumah luar, nak study kat tempat laen, nak tido kat tempat laen. Sampai rosak lah motor aku berulang ke sana sini. Btw, tuhan pay it cash. He give me good pointer. Tapi aku x sedar, itu satu sebenarnya satu ujian.

Dapatnya result yang bagus, ianya meninggikan azam untuk aku berusaha lebeyh lagik. But the thing is, azam sahaja yang tinggi, usaha menjadi kurang. Idk kurang dekat mana. Tetapi aku agak sibuk mengusahakan badan aku yg x seberapa nieyh.So, maybe aku banyak spend masa maen bar segala bagai and the effect is "my pointer drop down". dari dekan, x dekan dah.. Sedeyh kan?

Perasaanya simple. Sedeyh.. Sedeyh sangat apabila result semester 3 keluar. Dunia bagaikan berputar tidak mengikut paksinya. Air mata konfirm berlinangan. Waktu result keluar tue lah terbayang wajah parent kita yg expect good result from us. But the thing is, i don't get it. I'm sorry mum n dad. I do tell my parents how was my result, but the thing is, what they can do? They just listening. Nak marah? Mestilah tidak, sebab I put my all effort in it. Maybe I'm the best among my family, in education perhaps. But the thing is. for me. IT IS NOT ENOUGH. I need something more, something bigger than this. 

Pertengahan 2014

Pertengahan 2014, aku masuk semester 4. Semester baru. Kali ini, aku susun strategi betul2. Kali ini aku berlangkah dengan penuh berhati-hati. Aku still workout macam biasa. But the thing is, I follow what Mahathir Mohamad said before, apabila datang 2 perkara kepada seorang pelajar, samada politik atau apa2 sekalipun, pilih study first. Ketepikan dahulu politik segala bagai. So, I follow him. I'm not going to workout until all of my assignment done. Pada mulanya, hendak berhenti untuk workout agak susah, ianya seperti ketagih. Tetapi, lama kelamaan, boleh jea. Workout apabila perlu dan kena pada masanya. Bukan 24 jam nak workout, bila badan nk berehat. Huhu

Semester ini, aku menjadi seorang yg agak perfectionist. Dalam apa sahaja kerja yang dibuat, aku akan pulun habis2 san. Cepat atau lambat, itu belakang kira. Yang penting, kerja aku siap, tetapi bukan cincai. Aku benci perkataan "cincai". Idk why.. Because of this situation, aku ada masalah dalam kerja berkumpulan. Bukan dengan semua kumpulan aku bermasalah, tetapi aku bermasalah dengan kumpulan yang tidak ambil berat tentang sesuatu perkara dengan serious. Esepecially when it comes to the assignment of team work task. I totally hate it. Bukan nak kata yang aku nieyh perfect sangat, semua orang salah. NO! But my concept is, aku nak kerja complete fast and full comitment on it. Aku x suka melepaskan batuk di tangga. Aku pernah buat sekali n k test dengan kumpulan nieyh, aku pulak yg nak lepas tangan. But the thing is, x boleyh. I'm so cared about the marks. Huhu

Apabila ttg tugasan, i do take it seriously. Sometimes emotionally because i don't get what i want. Btw, time to cool down the stress. Apa yang sudah berlalu biarkan berlalu. Learn from the mistake okay. So far,apabila melihat markat carry mark di portal pelajar tue, alhamdulillah, i do it well. But, there are certain subject yg still x upload. And it really makes me nervous. My exam is starting on 30th Disember 2014. I hope these few days, will be a revision week for me. Usaha banyak sikit ya Maula. Usaha kena banyak. Be competitive and agresive.

Tahun depan is my last year study. I'm going to take final year project for the whole year. May Allah sit beside me. Listening to everything that I pray.. Wish me all the best okay? The result for this semester will be coming out in February perhaps.. Wish for me in your pray. Doakan saya berjaya ya kawan2.. I'll try my best. Inshaallah kawan2.. :)

1 comment:

  1. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : melasian77cs@gmail.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    asianbet77.com

    Download Disini

    ReplyDelete