Latest Post

SYAFIQ MAULA

Thursday, December 25, 2014

My trip to Phuket (My Backpackers Way)


Hi, saya nak share sikit bagaimana saya dan kawan saya backpackers ke Patong Beach, Phuket, Thailand. We prefered to use public transport instead of amik flight dari Malaysia, terus ke Phuket. Done. 

No.. No.. No.. I love public transport by the way. 

The reason: 1) I want to feel the air of Thailand. 2) Its economical, perhaps!!






1) First thing we do is take a train from Sg Petani (my home) to Surat Thani, Thailand. Harga ticket dalam RM7+ seorang rasanya. Kami naik dalam pukul 4 petang dan sampai ke Surat Thani dalam pukul 12.45 malam. Perg.. lama gila kan.. Mesti kematu punggung duduk dalam train tu kan?? Tak ada lah.. Duduk time petang2 jea. Waktu malam, crew keretapi itu akan tukarkan seat kami menjadi katil. 2 tingkat. Hehe So, amat selesa. Dalam train kami order tomyam kung, nasi putih, telur dadar (ada macam2 set dalam menu), sekali air. Harga dalam lingkungan RM20. Tapi sedap lah, sebab orang Thailand yang masak kan.. hehe




2) Apabila tiba di Surat Thani, you guys jangan gelojoh nak cari teksi untuk ke nearest hotel. Sebab selalunya ada agen dekat situ,dan agen dekat situ akan menyamar jadi pemandu teksi untuk membawa anda ke hotel mereka dan memerangkap anda untuk masuk bawak travel plan diorang. Kami pernah terkena bohong dengan agen ini. Almost RM200 seorang habes, just untuk tidur semalam di Surat Thani dan ticket bas ke Phuket. 

So, jangan ambil mana2 teksi. Jalan keluar dari stesen keretapi, anda akan melihat banyak hotel2 ekonomi yang berhadapan stesen keretapi(Berhampiran stesen teksi). Tidur jea semalaman dekat hotel itu. Harga dalam RM70 atau 700 bath. Untuk pengetahuan, Stesen Keretapi, Stesen Teksi dan Stesen Bas untuk ke Phuket semuanya satu tempat. Kawasan situ ja. Tak perlu nak naik teksi segala bagai ke tempat lain untuk mengambil bas ke Phuket.



3) Selepas bermalam semalaman di Surat Thani, keesokan pagi, check out dari hotel dan terus ke Stesen Bas. Tanya kaunter, bas mana yang akan ke Phuket. Diorang akan bagi tahu. Semasa kitorang naik hari itu, tambang bas bayar semasa dalam bas. So, confirmkan bas dan naik. 

4) Perjalanan dari Surat Thani ke Phuket agak mengambil masa yang lama. Duration dalam 3-4 jam. Tapi korang x rasa sangat kot sebab bas yang korang naek tu selesa sangat. Walaupun ianya kategori sebagai bas awam. R&R? Don't worry. Diorang akan stop dekat satu tempat R&R. View otw ke Phuket is so nice! Thats why I love using public transport.

5) Setelah 3-4 jam perjalanan, tibalah anda ke Phuket!! Yay! Tiba di stesen bas Phuket. Dari stesen bas ini, anda boleyh kemana2 tempat yang anda suka di keliling Phuket. Dari sini, kami naik tuk tuk ja. Sebab ianya murah. Based on my study, (hehehe), we planned to go to Patong Beach. Sebab ianya mempunyai pantai yang cantik sangat!! Dan pekan dia not bad. Ada macam2 bank dan money changer dekat situ, so no need to worry about money transaction. Shopping place? Ada banyak kedai souvenir kat situ. (Pusat mengurut pown banyak giler.. Some of them can speak malay okay..).

6) Kami duduk hotel budget. Tetapi sangat selesa. Ada banyak hotel sebenarnya disini. Boleyh survey satu2.. Kami pilih yang dekat masjid. Boleh dengar azan. Harga hotel kami, RM70 (satu katil double) kami duduk untuk 3 hari. Kami enjoy giler ngan pantai nya. Waktu malam memang rancak. Banyak giler pusat malam yang MASHAALLAH!!  hikhik..
Tergugat sungguh iman. Tiger Show, open air pulak tue! So, x cadang bawak family yang kesini. LoL. 





Waktu malam, you can walk along the beach. It is so romantic. Ada orang jual tanglung yang boleyh terbang nieyh. RM10 je. It feels so sweet. Feels like you make a wish, and make it fly away with your wish.. Sooooo sweet.. Ehem2, kita nieyh Islam, so kurang2 kan lah yer.. 


7) Selepas almost seminggu kami disini, kami pown nak balik. Btw, kami nak balik, tetapi tak mahu naik train. Nak guna different method. So we can gain a lot of experienced isn't?



8) Kami naik tuk tuk ke stesen bas Phuket, then dari situ kami naik bas ke Surat Thani. Harga bas dalam RM30 rasanya.

9) Dari Surat Thani (stesen bas yang sama seperti hari2 mula sampai), kami x nak naik train. So, kami naik bas ke Hatyai. Harga bas dalam 300 bath ke 400 bath (RM30 - RM40).
So, kami tiba di Stesen bas Hatyai dalam pukul 8 lebih (malam). So, memang agak lewat sampai.

10) Sampai jea di stesen bas Hatyai, ada banyak giler pemandu teksi yang merebut2 customer. So, kami pown x larat, pilih jea lah yang mana2 pown. Kami pilih pemandu perempuan. Dia bawak kereta dia sendiri kot. Naik jea lah. Kami kena charge dalam RM40 sebuah kereta. Kawan aku kata, perempuan tu bawak agak bahaya jugak. Tapi aku x sedar, sebab aku duk tido dalam kereta.. lol.. Btw, kami tiba di Pintu Imegresen Padang Besar dalam pukul 10/11 malam. 

11) Waktu nieyh, kami keluar keluar dari kereta, bayar duit dan jalan kaki masuk ke Malaysia. Finally! Kami tiba di Malaysia. Yay. Btw, tiada bas untuk ke Sg Petani ketika ini. So, kami decide nak makan, dan tidur di sebuah masjid dekat padang besar nieyh. 

12) Dengar jea azan Subuh, lepas sembahyang, kami pown naik lah train dari Padang Besar ke Sg Petani. Berapa ringgit jea..

So, dengan budget x sampai RM1000, kami boleyh menghabiskan seminggu di Phuket (termasuk travelling time).. huhu Pengalaman dia mmg. Tapi yang tak best kalau kena tipu dengan mana2 agen.. Wish you all good luck. And Enjoy the safe journey! :)

4 comments:

  1. Cerita menarik,tetapi langsung tiada gambar2 disana? semua gambar google je

    ReplyDelete
  2. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : melasian77cs@gmail.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    asianbet77.com

    Download Disini

    ReplyDelete