Latest Post

SYAFIQ MAULA

Monday, September 19, 2011

Explorace Kemerdekaan


Hi, lama x dengar cerita syafiq maula kan?? Almaklumlah, busy memanjang.. huhu Anyway, SYAFIQ MAULA nak ceritakan pengalaman SYAFIQ MAULA join explorace beberapa hari lalu, sempena kemerdekaan baru-baru niey. Syafiq join explorace niey under Belia & Sukan. Member yang ajak, so join jew lah. Anyway, aktiviti dia mmg best. (Dan sgt memenatkan.. hikhik)

Bermula dari Pejabat Belia Kulim, kitorang berlari ke Petronas Taman Kenari.. Urm.. jauh tue. APabila tiba disana, kami diberikan template untuk diedarkan kepada org ramai. Lepas habis jew edarkan, kami diberi RM15 untuk membeli barang2x di kedai stesen minyak dan hendak lah membalutnya untuk dijadikan sebagai sebuah hamper. Lepas jew siap membalut, kami diberikan task seterusnya ke KULIM CLUB. 1st dengar agak terkejut sbb tempat niey mmg dekat tgh-tgh pekan Kulim, namun, apakan daya.... kita lari jugaK!! haha lepas berlari-larian ke pekan Kulim sambil diperhatikan pelik oleh org2x sekeliling, tibanya kami ke Kulim Club. Sampai jew dekat guard, guard x bagi masuk.. OMG!! mcm mana niey?? Guard pown bersubahat dengan team2x yg lain ka?? urm.. confius2x.. Ha!! Teringat satu benda, diroang kata, checkpoint x semestinya dekat satu tempat, tapi mesti dicari dalam lingkungan 200Meter.

 Then, baru kami faham.. hikhik But, luckly, ada sorang pakcik niey bagi tahu yg "tadi ada satu group, diorang pergi belah sana".. Kitorang apa lagi.. lari lar.. hikhik.. Sampai juga di checkpoint seterusnya, iaitu di Padang Permainan sebelah Tasik KUlim.. Tugasannya ialah "membuat ketupat jawi".. Dengar ja suruh buat ketupat, OMG!!  aku mana tahu buat ketupat jawi niey.. Semua groupies x tahu buat.. huhu So, apa lagi, kitorang buat lar apa2x yg termampu.. haha nasib baik ada stepler.. So, kitorang stepler jew lah riben2x tue utk dijadikan ketupat.. hikhik Ketupat disini mmg pelik2x sikit, almaklumlah, kami kan expert, bukan shj kami hasilkan ketupat, tetapi kami menghasilkan ketupat berbentuk silinder, ketupat berbentuk wau, ketupat berbentuk tikar mengkuang yg ditampal.. urm.. bunyinya mmg pelik.. 

tp, kitorang berjaya hasilkan ketupat!! 9 biji ketupat untuk 45 minit!! hebat kan kitorang !! haha So, lepas niey kalau nak hasilkan ketupat untuk hari raya, kitorang dah boleh menganyam ketupat start dari bulan sya'ban.. Kerana pihak kami memerlukan masa yg panjang utk menghasilkan ketupat yg berkualiti.. hahahaha Anyway, lepas jew buat ketupat, kitorang ke Rumah BAkti untuk makan pisang di tepi jalan!! Tanpa guna tangan pulak tue.. Diorang gantung pisang guna tali dan suruh kitorang makan.. huhu dah macam monyet Syafiq Maula niey.. haha Lepas makan pisang yg agak memalukan di tengah2x pekan kulim itu, kitorang diuji sekali lagi, iaitu disuruh menari tarian poco2x ditengah2x pekan kulim!! OMG!! Serius aku gelak x henti2x bila tgk group lain buat poco2x.. haha x larat nak gelak .. tp time kena dekat group kitorang, mmg muka aku merah.... urm merah??

 HITAM Lar!! Kitorang berlari tgh2x panas lor.. muka dah jadi gelap.. mcm rakyat afrika pown ada.. huhu lepas niey kena pakai fair and lovely banyak2x lor.. haha gurau2x.. anyway, lepas jew tarian poco2x tu, kitorang kena berlari ke stadium keladi dan disuruh kutip sampah disekitar stadium.. hikhik.. time niey aku rehat sikit,, suruh groupies kutipkan.. hahahaha kejam2x. then, lepas kutip sampah, kitorang diajar taekwondo, (hampir terkoyak seluar.. hikhik) dan dapat hadiah !! hikhik.. Walaupun kitorang kumpulan ke empat yg tiba di dicheckpoint, selepas juri mencampur, menolak, mendarab dan membahagi markah, kitorang dapat Naib Johan!! Hikhik best nyer.. syukur bangat!!

 Dan kitorang akan bertanding ke peringkat negeri.. Namun, ada sesuatu yang akan berlaku.. Ingin tahu apa kah ia?? Tunggu jawapannya pada malam penutupan program SYAFIQ MAULA nanti.. Program yang diberi nama "PEMIMPINKU HEBAT, ASRAMAKU SEJAHTERA".. Program ini, banyak kejutannya samada AJK mahupun peserta. Niatnya, untuk mengeratkan ukhwah kami semua.. !! Salam kemerdekaan!! 

No comments:

Post a Comment