Latest Post

SYAFIQ MAULA

Thursday, August 04, 2011

Pembahagian masa anda hebat??

Siapa nak tahu?? angkat tangan cepat!! hikhik


Bukan apa, kali niey saja SYAFIQ MAULA nak share sikit cerita, tentang apew? Tentang pembahagian masa. TERUTAMA kepada adik2x yang aktif dalam organisasi yang melibatkan lebih dari 1 organisasi. SYAFIQ MAULA nak share pengalaman SYAFIQ MAULA sebagai seorang yang pernah hidup di poli niey lah kisahnya.. Banyak student agak leka dengan pembahagian masa. Hal ini kerana student terlalu banyak terlibat dengan organisasi sehingga pelajaran diketepikan. Pentingkan kelas adik oi.. Nanti lecture aim awak baru tahu.. Tak salah adik2x nak join organisasi, namun adik2x mestilah bijak dalam pengurusan masa.


Kerjaya sebagai seorang pelajar di institusi seperti politeknik adalah berbeza dengan sekolah. Di sekolah, semuanya telah diuruskan.. Tapi disini, anda yang menguruskan diri anda sendiri. Saya tahu, adik2x sem 1 niey banyak melibatkan diri dalam pelbagai organisasi. Tapi, mengapa adik terlibat dengan banyak sangat organisasi?? Mesti alasan anda kerana mahu duduk asrama untuk semester yang akan datang kan?? 


Saya pown pelajar jugak seperti anda. Namun, anda kena ingat. Tidak semua pelajar yang aktif yang memohon asrama dapat tempat di asrama. Asrama kita niey terhad adik oi... Ada kawan SYAFIQ MAULA aktif giler dengan persatuan. Ketua Blok lagik !! Tapi , asrama x dapat untuk semester niey. Tapi apabila dilihatkan balik, budak2x yang tak terlibat dalam apa2x pown dapat tempat di asrama. Bila ditanya pada pihak atasan, salah satu kriteria dalam pemilihan pelajar senior untuk diletakkan didalam asrama ialah POINTER anda!! Jadi, adik2x kena ingat, POINTER memainkan peranan yang penting ketika adik2x berada didalam POLI. Oleh itu, adik2x diingatkan sangat2x agar letakkan study di hadapan, baru diikuti dengan organisasi. Dan ingat, adik2x yang mengawal masa adik2x sendiri. BUKAN orang lain.. Faham x?? Renung2xkanlah.. SYAFIQ MAULA tak mahu kalo adik2x adew repeat2x module niey.. Penat adik oi... Kalau tak percaya cubalah.. Biar penat sekarang.. jangan sesal dikemudian hari.. 


PESANAN DARI SYAFIQ MAULA : 

2 comments:

  1. jadi pointer sangat penting tuu

    ReplyDelete
  2. tetiba gua rasa cam xkna jek bca blog nieh...aideyyy...clap polo la...

    ReplyDelete