Latest Post

SYAFIQ MAULA

Wednesday, January 13, 2016

One last time, pengalaman belajar alam ijazah sarjana muda

Salam, selamat pagi..

Tepat jam 2.10 pagi aku mengarang blog disini. Selalunya pukul 2 pagi aku dah ambil bantal dan tido dekat tempat kerja aku nih. Tapi nampaknya, malam ini seperti lain sedikit. Tergerak hati nak
mengarang cerita. Mungkin sedikit throwback zaman belajar kini.

Sunday, October 18, 2015

Between KL and Penang






I know, it may look simple to everyone. For me, it is complicated. Actually I am looking for internship places. For me it is hard. A lot of things that I need to be considered. Allowances, transportation, food, clothes, etc. OMG, it is complicated.

Some of my friends they just excited to go to Southern Malaysia, JB or Pasir Gudang because it has a lot of logistic company perhaps? For me, I am kind not interested. Because it is far from my families. If something happen, omg it is going to so ruined.
This is not about how I miss my family, but the thing is simple. During the internship period, I am going to survive alone. Do you think that company allowances around RM500 is enough to survive? With rentals, transportation, food, entertainment, etc do you think that is enough? It is lucky if you have family to support. For me? No, it doesn’t work for me.

Wednesday, October 07, 2015

Berbicara sendiri..

Dah lama tidak mengupdate blog kan? Rindu pula rasanya. Bukan rindu menulis blog, tetapi rindu untuk menginsafi diri. Kan bagus sekiranya blog ini dapat membaca apa yang terbuku di hati, dan segalanya terluah disini.

Ini aku, Syafiq Maula, seorang yang susah mendengar nasihat orang lain, sebab degil barangkali. Aku suka belajar dari pengalaman, tetapi pengalaman ini sememangnya menyakitkan. Walaupun lelaki, gagah mengangkat besi, tidak semestinya hati ini kuat seiring dengan muscle2 yg aku bina (walaupun muscle kecik jea kan.. hihi).

Saturday, February 07, 2015

Apabila terkena anjing, what should i do??

Btw apa itu sertu / samak? Sertu dilakukan oleh kita apabila tidak sengaja tersentuh anjing ataupun apabila mengembara tiba2 ada anjing cute datang dekat kita, dan kita terpaksa tahan guna kaki.. huhu

Samak itu apa pulak? Samak itu cara nak bersihkan kulit binatang, untuk digunakan kpd kita seperti nak buat kasut/ baju/ apa2 ja lah berasaskan kulit binatang. Contohnya, nak buat spender guna kulit buaya, so samak lah kulit buaya tu.. hehe

Bagaimana saya sertu? (Menghilangkan najis Muqallazah?)
P/S: kes didatangi anjing cute dekat kita then suddenly kaki terkena bulu anjing.. huhu